Kratka zgodovina orkestra

Kitarski orkester Ljudmila Rusa je po prvih poskusih ustanovil znani kitarski pedagog Ljudmil Rus leta 1963 in ga vodi še danes. Orkester, v katerem se je izmenjalo v vseh teh letih skoraj 100 kitaristov, je eden od najstarejših sestavov te vrste v svetu. Sestavlja ga 11 kitaristov, ki so pod vodstvom svojega mentorja doživeli veliko odmevnih umetniških, pa tudi razburljivih dogodkov. Prvim produkcijam in internim nastopom so sledili številni javni nastopi, snemanja na radiju, v glasbenih studijih in televiziji ter gostovanja doma in na tujem. Posebno priljubljeni so bili koncerti t.i. Kitarski večeri v Narodni galeriji in Slovenski filharmoniji. Zadnjih nekaj let je orkester zelo uspešno sodeloval na mednarodnih tekmovanjih v Viareggiu in italijanski Gorici. S svojim raznolikim programom je pri občinstvu vedno požel viharno odobravanje. S kitarskim orkestrom so radi sodelovali in še sodelujejo že priznani in uveljavljeni glasbeniki, ter pevci. Iz kitarskega orkestra pa so izšli tudi številni kitarski pedagogi in koncertanti, pa tudi drugi ki so se uveljavili v drugih poklicih, pa kitaro še danes radi vzamejo v roke.






















Ljudmil Rus, ustanovitelj in dirigent kitarskega orkestra, je v mladosti študiral psihologijo in filozofijo. Svoje znanje s tega področja je postavil v službo svojega glasbeno-pedagoškega delovanja. Skoraj pet desetletij je poučeval kitaro na Glasbeni šoli Franca Šturma. S svojim velikim strokovnim znanjem in bogatimi pedagoškimi izkušnjami je vzgojil celo vrsto odličnih kitaristov, uveljavljenih doma in v tujini. Njegovi učenci izstopajo s svojo pravilno in zanesljivo tehniko kot tudi z ustvarjalnim tolmačenjem glasbene misli. Na republiških, zveznih, državnih in mednarodnih tekmovanjih so dobivali najvišja priznanja. Poleg svojega rednega dela je Ljudmil Rus velik del svojega življenja posvetil kitarskemu orkestru, ki ga je navdušil za neutrudljivo iskanje literature za tovrstno sestavo. Začel je s samostojnim prirejanjem skladb različnih avtorjev. Poleg teh pa je tekom let še sam ustvaril nekaj zelo uspešnih skladb za ta orkester. Tako se je Ljudmil Rus razvil v vsestransko glasbeno osebnost, ki jo nenehno iskanje in ustvarjalni nemir stalno ženeta naprej k čimbolj dovršenim osebnim izrazom.



Ljudmil Rus je dobitnik nagrade za življenjsko delo na področju glasbenega šolstva, katero mu je, v letu 2011, podelila Republika Slovenija. Leta 2010 je izdal tudi knjigo z naslovom »Njeno veličanstvo kitara in njeni podaniki«.